Wat is er veranderd aan de salderingsregeling zonnepanelen?

Het bestaan van de salderingsregeling in de huidige vorm is verlengd tot 2023. Goed nieuws dus als je interesse hebt in zonnepanelen! De salderingsregeling maakt zonnepanelen extra aantrekkelijk. De komende jaren geniet je nog van de voordelen van de regeling. Na 2023 wordt het salderen tot 2031 langzaam afgebouwd.

In de zomer brengen zonnepanelen vaak meer energie op dan je verbruikt. Dat is geen probleem. Aan het eind van het jaar mag je namelijk de energie die de zonnepanelen hebben opgewekt, wegstrepen tegen de energie die je hebt verbruikt. Het zogenoemde salderen. Maar hoe werkt deze salderingsregeling nu precies? Wat gebeurt er als je meer energie opwekt dan je zelf gebruikt? En, blijft deze regeling bestaan?

Hoe werkt de salderingsregeling voor zonnepanelen?

Zonnepanelen wekken energie op. Deze energie lever je terug aan het elektriciteitsnet. Daardoor loopt de energiemeter terug óf de slimme meter registreert dat je teruglevert. Omdat je stroom ‘verkoopt’ aan je energieleverancier, moet je eigenlijk een rekening sturen. Dat is natuurlijk niet handig. Daarom werkt het anders. Op de jaarrekening verrekenen we de stroom van je zonnepanelen met de stroom die je hebt verbruikt, tegen hetzelfde tarief. Dit heet salderen. Bijvoorbeeld: je zonnepanelen leveren in één jaar 1.250 kWh op. In datzelfde jaar verbruik je 3.500 kWh. Je krijgt dan een jaarrekening voor 2.250 kWh (3.500 – 1.250).

Blijft de salderingsregeling voor zonnepanelen bestaan?

De salderingsregeling voor zonnepanelen is onlangs verlengd tot 2023. Na 2023 wordt het salderen tot 2031 afgebouwd. Tot 1 januari 2023 ontvang je voordeel op je energiebelastingen, omdat je energie teruglevert aan het net. Dit voordeel wordt elk jaar iets minder. Rond 2031 is dit voordeel afgebouwd tot 0. De nieuwe regeling geldt voor iedereen, of je nu al zonnepanelen hebt of ze nog gaat kopen. Je ontvangt natuurlijk wel altijd de vergoeding voor het terugleveren van energie (kWh).

Zijn en blijven zonnepanelen een goede investering?

Jazeker! Zonnepanelen zijn én blijven een goede investering, ook wanneer de salderingsregeling wordt afgebouwd. Koop je zonnepanelen? De Rijksoverheid verwacht dat de terugverdientijd gemiddeld 7 jaar blijft. Met de huidige spaarrente leveren je zonnepanelen zo een stuk meer op dan geld op de bank. Bovendien bespaar je flink op je energierekening, elk jaar opnieuw!  Tot slot wordt je woning meer waard, je merkt minder van veranderingen in energietarieven, je kunt de BTW terugvragen én je verlaagt je CO2-uitstoot.

Zonnepanelen in 2020

Als je dit jaar zonnepanelen koopt, profiteer je nog 2 volle jaren van 100% salderen. Daarna wordt het deel dat je mag salderen elk jaar wat minder. De gevolgen voor de terugverdientijd zijn beperkt als je de komende jaren zonnepanelen op je dak legt. Zonnepanelen blijven dus een slimme investering!

Aanmelden zonnepanelen voor salderen

Heb je zonnepanelen gekocht? Salderen gebeurt niet automatisch. Daarvoor moet je de zonnepanelen registreren op energieleveren.nl. Het liefst voordat de zonnepanelen energie opwekken. Zo weten je energieleverancier en netbeheerder dat je energie gaat terugleveren en hoeveel.

Vervolgens controleert de netbeheerder of je energiemeter de energie van je zonnepanelen kan registreren. De meter moet namelijk de stroom die je krijgt én zelf opwekt van elkaar kunnen onderscheiden. Je krijgt een mail van de netbeheerder of de meter wel of niet geschikt is.

Op de jaarrekening zorgt de energieleverancier voor de verrekening. Je moet wel aan de voorwaarden voldoen, maar dat is vaak niet zo spannend. Goed om nog even op te letten:

  • Heb je veel of grote zonnepanelen met een aansluitwaarde van 3×16 ampère of meer? Dan moet je de installatie registreren voordat je ze gaat gebruiken.
  • Koop je een nieuwbouwwoning met zonnepanelen? Vraag dan even na of de installateur of de aannemer de zonnepanelen al heeft aangemeld.
  • Wil je zonnepanelen van een ander perceel aan je meter koppelen? Dat kan niet, de installateur sluit de zonnepanelen altijd aan op de meter die erbij hoort. Je kunt natuurlijk wel zonnepanelen op de schuur in je tuin leggen en aansluiten.

Leveren de zonnepanelen meer energie dan je verbruikt?

Lever je meer terug dan je verbruikt? Dan krijg je een vergoeding voor elke kWh die je ‘teveel’ opwekt. Deze vergoeding is exclusief energiebelasting, opslag duurzame energie en btw. Zonnepanelen leveren bijvoorbeeld in één jaar 1.250 kWh op. In datzelfde jaar verbruik je 1.000 kWh. Je levert dan 250 kWh terug, daarvoor krijg je een vergoeding.

We raden aan om het aantal zonnepanelen te plaatsen die je nodig hebt voor je eigen stroomverbruik. Met de terugleververgoeding haal je de kosten voor de extra zonnepanelen er niet uit.

Energie opslaan in een accu

Het is mogelijk om de energie van de zonnepanelen op te slaan in een thuisaccu. Deze accu gebruikt moderne Lithium-Ion-batterijen. Pas wanneer de accu leeg is, haal je stroom van het elektriciteitsnet. In de zonnemaanden kun je daarmee onafhankelijk van het elektriciteitsnet te zijn. De kosten van een thuisaccu zijn nu nog best hoog, namelijk tussen de 3.000 en 9.000 euro