Zonnepanelen hebben in Nederland in oktober 61 procent meer stroom geleverd dan vorig jaar. De groei is voor grofweg de helft te danken aan toename van het aantal zonnepanelen, de andere helft aan meer zonneschijn.

Terwijl er in oktober meer zonuren waren dan vorig jaar, was er wel minder wind. Dat werd goedgemaakt doordat het aantal windmolens nog altijd groeit. Dat meldt Energieopwek.nl.

Record in zicht
Met de maanden november en december nog te gaan, nadert de jaarproductie van hernieuwbare energie in 2021 nu al de totale hernieuwbare-energieproductie van heel 2020. Na de wat magere maand september leverde oktober daaraan een fikse bijdrage. Er was meer zonnestroom, windstroom en aanzienlijk meer stroom uit biomassa dan dezelfde maand vorig jaar.

 

 

Zonuren
Met gemiddeld over Nederland 124 uur zon scheen de zon in oktober ongeveer de normale hoeveelheid, tegen 120 uur normaal. Het zonnigst was het in het zuiden van het land, met in Maastricht 137 zonuren tegen 118 normaal. De zon scheen het minst in het noordoosten, met in Hoogeveen 108 zonuren tegen 118 uur normaal. In De Bilt scheen de zon 122 uur tegen 119 uur normaal. Vorig jaar scheen de zon in oktober echter maar 77 uur.

Fors meer biomassa
Omdat de wereldwijde gasprijs in de afgelopen maand fors steeg, werden er ook meer relatief goedkope kolencentrales ingezet voor de stroomproductie. Door de bijstook in die centrales liftte de bijdrage van biomassa mee met het grotere aantal draaiuren. Het gebruik van biomassa voor elektriciteitsproductie nam dus fors toe.

Hiermee steeg het aandeel duurzaam in de totale stroomproductie in Nederland tot 35 procent, terwijl dat aandeel in oktober 2020 met 31 procent nog aan de hoge kant was voor dat jaar. In het Klimaatakkoord is afgesproken dat dit aandeel in 2030 minimaal 70 procent moet zijn.

13 procent meer duurzame energie
Terwijl de inzet van duurzame bronnen voor de productie van elektriciteit toenam, was het gebruik van hernieuwbare energie voor de productie van warmte en als transportbrandstof ongeveer gelijk aan vorig jaar oktober. Dat leidde tot een toename van de totale hoeveelheid duurzame energie in oktober met 13 procent. Met een productie van in totaal 23,3 petajoule (PJ) scoorde de oktobermaand ongeveer net zoveel als de topmaanden maart en april van dit jaar.

Onderstaande tabel bevat het percentage stroom per technologie voor de maand oktober.

Elektriciteit Percentage
Conventioneel 64,5 procent
Biomassa 9,8 procent
Wind op land 9,8 procent
Wind op zee 9,4 procent
Zonnepanelen 6,4 procent
Waterkracht 0,1 procent