Zonnepanelen aansluiten op groep. Wat is mijn hoofdzekering?Hoeveel zonnepanelen kan ik aansluiten op mijn groep in mijn groepenkast? En hoe zit dat met de capaciteit (in WP)?

Deze vraag is eigenlijk niet zo te beantwoorden. Het gaat namelijk niet direct om de panelen, maar om de type omvormer die u aansluit op de meterkast.  Bij de specificaties van de omvormer staat aangegeven wat het maximale vermogen is.

Eerst uw meterkast:

Als u de meterkast bekijkt, ziet u allerlei zekeringen (groepen) zitten.  Maar uiteindelijk is er nog één hoofdzekering. Dat is de zekering waar u zelf niet bij kan.  Om te bepalen welke hoofdzekering u heeft raadpleegt u eenvoudigweg de nota van uw energiemaatschappij. Daar staat altijd aangegeven wat uw hoofdaansluiting is (zie voorbeeld afbeelding: 3x25A). U kunt een 1-fase- of een 3-fase-aansluiting hebben.

Stel, u heeft 1 fase:

In Nederland kan de hoofdzekering dan 25A, 35A of 40A zijn. Er is een regel dat de zekering in de groepenkast een factor 1,6 lager moet zijn dan de hoofdzekering.  Stel u heeft een hoofdzekering van 40A, dan is de maximale groepenkastzekering 40/1,6A = 25A. Op die groep kunt u dan een zonne-installatie plaatsen (lees, omvormer) van 25A * 230V = 5750 Watt.  Let dus op het vermogen van de omvormer. Die bepaalt wat u maximaal kunt aansluiten.

Uiteraard moet de omvormer weer afgestemd zijn op de zonnepanelen. Hierbij speelt niet alleen de capaciteit (WP) van de zonnepanelen een rol, ook de oriëntatie van het dak, uw ligging in Nederland en de dakhelling spelen daarbij een rol.

Stel, u heeft 3 fasen:

In dat geval zijn er meerdere mogelijkheden, maar voor huizen gaat het daarbij meestal om 3x25A. Dit betekent dat u per fase 25/1,6A = 16A kunt aansluiten.  Het gaat daarbij om een omvormer van maximaal 16A * 230V = 3680 Watt per fase. U kunt dus 3 omvormers plaatsen, maar handiger is één 3-fase-omvormer .

Hier een overzicht van maximale aansluitwaarden:

Hoofdaansluiting Max groepzekering Max vermogen installatie
1 × 25A 16A 3680 Watt
1 × 35A 25A 5750 Watt
1 × 40A 25A 5750 Watt
3 × 25A 3 × 16A 3 × 3680 Watt
3 × 35A 3 × 25A 3 × 5750 Watt
3 × 40A 3 × 32A 3 × 7360 Watt
3 × 63A 3 × 40A 3 × 9200Watt
3 × 80A 3 × 50A 3 × 11500 Watt

Kan ik mijn hoofdzekering verzwaren?

U kunt natuurlijk altijd de hoofdzekering laten verzwaren.  Stel u heeft een aansluiting van 1x25A. Dan kunt u meestal zonder extra kosten uw aansluiting verzwaren naar 1x35A. Het verder verzwaren naar 3 fasen is mogelijk, maar let u daarbij wel op of uw netbeheerder hiervoor extra vastrechtkosten in rekening gaat brengen. Vaak valt u voor 1x25A nog steeds in het lage tarief maar dient u voor 3x35A extra vastrechtkosten te betalen. In dat laatste geval is het niet verstandig om tot verzwaring over te gaan.(ca. € 600,- per jaar).

Aansluiten op een gecombineerde groep

Indien er een 16A groep aanwezig is mag er in de meeste gevallen tot 9A (tot 2.000 Watt) ingevoed worden op een zogenaamde gecombineerde eindgroep. Het gaat hier dan bijvoorbeeld om een aansluiting waar ook al een wasmachine op aangesloten is. Een wasmachine / PV onderverdeler is dan niet meer nodig.

Volgende NEN1010  is het toegestaan om tot 2,25 A (517 Watt) aan te sluiten via een stekker/stopcontactverbinding. Het gaat hier om de systemen met een kleine omvormer met circa 2 tot 3 zonnepanelen.

Heeft u al zonnepanelen? Zo verhoogt u het rendement!

Als u al zonnepanelen heeft profiteert u al van lagere energiekosten. Wist u dat u nog meer kunt verdienen door BTW terug te vragen?. En als u benieuwd bent naar de prestaties van uw zonnepanelen kunt u de prestatiecheck uitvoeren. Als u het rendement van uw zonnepanelen optimaal wilt houden, dan is onderhoud van de zonnepanelen essentieel. Lees hier meer over het onderhoud.

 

Heeft u nog geen zonnepanelen?
Bereken eenvoudig hoeveel u kunt besparen.

Met zonnepanelen kiest u niet alleen voor een duurzame oplossing, u bespaart ook op uw energiekosten. Wat zonnepanelen precies opleveren is per situatie verschillend. Ondermeer uw energieverbruik en de ligging van het dak bepalen uw besparing.

Bent u benieuwd naar de opbrengst van zonnepanelen in uw situatie? Doe hier de opbrengstscan en ontvang gratis & vrijblijvend persoonlijk advies en prijzen voor zonnepanelen.ZONNE